Vrei sa ai o gradina de vis? Iata, inainte de toate, ce ar trebuie sa ai in vedere cand decizi sa-ti amenajezi o gradina:

1 Traseaza liniile generale ale gradinii


 Stabileste-i forma (patrata, dreptunghiulara sau, de ce nu, sub forma de inima), deseneaza-i aleile, decide unde vei amplasa rondurile cu flori, bancutele, fantana arteziana sau poate chiar piscina. Este important sa decizi tipul si inaltimea gardului. Va fi un gard din lemn sau din fier forjat? Aleile vor fi drepte sau vor serpui? Vei amplasa arbusti inalti imediat in spatele gardului? Oricum, gradina va trebui sa se impleteasca armonios cu stilul arhitectural al casei.

2 Decide culorile gradinii


Nu pune prea multe culori in gradina, 3 sunt suficiente. Culoarea dominanta va fi, evident, verdele, asta insemnand ca-ti mai raman 2 culori de ales. Exemple de combinatie de nuante la care poti apela: galben cu portocaliu, lila cu mov, portocaliu cu gri, rosu cu negru, rosu cu albastru.

3 Alege plantele


Florile pe care le alegi trebuie sa aiba florescenta in culorile stabilite la regula anterioara. Decide ce fel de pomi vei avea in curte? Fructiferi, cu coroana generoasa, care sa asigure multa umbra sau cu coroana inalta si subtire, precum plopii de zavoi? Cand alegi plantele, documenteaza-te si asupra caracteristicilor lor, la ce sunt sensibile, care le sunt daunatorii, daca au nevoie de ingrijiri si tratamente speciale. 4 Mobilierul
Cate piese de mobilier de gradina vrei sa ai? Vei avea foisor? Cat de mare va fi foisorul, pentru cate persoane? Masa si scaune din ratan? Unde le vei amplasa, in foisor sau pe veranda? Leagan? Casuta de gradina in care vei tine uneltele pentru gradinarit? Nu acum, dar poate peste 2 ani vei decide sa-ti faci si o piscina, vei avea loc unde sa o amplasezi?

5 Iluminatul gradinii


Evident ca va fi nevoie de iluminarea gradinii. Bec in foisor, bec in casuta de gradina, pe unde vei trage firele de curent electric? Vor fi ingropate in pamant sau suspendate prin aer? In apropierea locurilor in care vei sta dupa lasarea intunericului (scaun, leagan, etc) va trebui sa amplasezi dispozitive anti-insecte; nu vei vrea sa fii ciuruit de tantari. Aleile pot fi incadrate frumos intre lampi solare, sunt ieftine si se gasesc in orice magazin Do-It-Yourself. Cu siguranta gradina ta va arata de vis, trebuie doar sa fii organizat, sa planifici, gandesti si lucrezi eficient.