Butucul SRL

Asociatia îsi propune realizarea următoarelor activităti:

a) crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode  ecologice,
b) proiecte pentru ariile naturale protejate și spaţiile verzi din zonele urbane
c) educaţie ecologică  non-formala in randul tinerilor si comunitatilor locale;
d) implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de ocrotire a naturii în arii protejate,
e) crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
f) crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional,
g) desfăşurarea de activități ecologice şi dezvoltare durabilă, de promovare a turismului eco-logic şi de educare in privinta protejarii mediului natural
h) Îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunilor populate, astfel încât generaţiile viitoare să se poată bucura de aceleaşi beneficii oferite de natură.
i) contribuie la dezvoltarea turismului montan şi militează pentru protecţia mediului.
j) se va preocupa de gestiunea medioambientala a turismului în beneficiu şi concordanţă cu mediul.
k) Are drept scop restabilirea echilibrului natural, însănătoşirea mediului înconjurător şi a populaţiei, formarea unei viziuni şi conştiinţe ecologiste a tuturor cetăţenilor. dezvoltarea durabilă, îmbunătăţirea mediului înconjurător şi al managementului calităţii.
l) Încurajează implicarea tinerilor, a grupurilor comunitare precum şi a administraţiei locale în acţiuni de dezvoltare, turism şi protecţie a mediului în ţara şi străinătate.
m) cunoaşterii şi ocrotirii naturii, monitorizării şi conservării biodiversităţii şi promovării conceptului de ecoturism.
n) Acţiuni de ecologizare, igienizare şi amenajarea spaţiilor verzi
o) Acţiuni de informare, conştientizare şi implicare directă a locuitorilor din zonă şi a turiştilor, cu privire la ariile protejate şi la conservarea acestora
p) Promovarea valorilor naturale şi tradiţionale ce respectă natura, ca atracţii ecoturistice şi păstrarea acestor valori.
q) Promovarea conceptului şi a principiilor ecoturismului ca instrument de conservare a naturii. Implicarea comunităţilor locale în dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor ecoturistice .
r) Promovarea valorilor naturale şi tradiţionale ce respectă natura, ca atracţii ecoturistice şi păstrarea acestor valori.
s) Educare în privința protejării mediului natural desfasoara activitati de conservare a biodiversitatii si de protectie a faunei si florei precum si a mediilor natural de dezvoltare a acesteia.
t) Desfasoara activitati de conservare a biodiversitatii si de protectie a faunei de interes cinegetic si piscicol precum si a mediilor natural de dezvoltare
u) Dezvolta si exploateaza eficient baza materiala proprie destinata activitatii de conservare a biodiversitatii si protectiei faunei si florei, mediilor naturale ale acesteia, 
 

Doneaza 2% din salarul tau pentru Asociația "FIRIZA NATURE"

  • Salvati cele doua fisiere in format pdf.

  • Printati si complectati formularele.

  • Trimiteti formularele

Marți, 02 Februarie 2016 07:59

Piatra de rau

Miercuri, 29 Iulie 2015 11:18

Pepiniera

Miercuri, 29 Iulie 2015 11:16

Gradini

Miercuri, 29 Iulie 2015 11:14

Gradini 2009

Luni, 27 Iulie 2015 12:35

Tei

Creste ca arbore de 30 m, cu coroana ovoidala, lujerii si frunzele tomentoase (foarte fin paroase), florile stelat-tomentoase si fructe cu coaja tare.

Descriere: Frunzele au lungimea de 10-15 cm, de culoare verde-inchis, iar pe partea superioara cenusiu-argintiu, de forma subrotunde.

Florile sunt mirositoare, grupate in inflorescente care 5-6, de culoare alb-galbui. Fructul este ovoid, de 8-10 cm lungime.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la seceta si ger, care prefera solurile fertile, bogate in humus, afanate si bine drenate.
Prefera locurile insorite, dar suporta bine si umbra, fiind un arbore care atinge varsta de 200 ani.

Inmultire: Se face prin seminte, recoltate in parga si semnate toamna, si prin altoire.

Luni, 27 Iulie 2015 12:31

Prunus Laurocerasus

Prunus larocerasus este un arbust din ce in ce mai prezent si in gradinile din Romania. Numele laurocerasus subliniaza asemanarea dintre frunzele sale si ale adevaratului dafin (Laurus nobilis). Este originar din Asia mica, Turcia, Armenia, Iran; in Europa a inceput sa fie cultivat in sec al XVI-lea, iar in sud-estul Europei a devenit o specie subspontana. Are frunzele persistente, ovale, lucioase, de cca 10-15 cm, florile sunt albe, placut mirositoare si apar in lunile aprilie-mai. Florile sunt urmate de bobite rosii care devin negre dupa un timp, care sunt mancate ocazional de pasari, mai ales de mierle.

Prunus larocerasus prefera soarele, dar creste si la semi-umbra si umbra. Are un rimt de crestere mediu, cca 15-20 cm/an. Este o planta nepretentioasa fata de sol; prefera solurile fertile, aerisite, dar creste si in soluri nisipoase sau lutoase. In schimb nu rezista la ger si zone cu vanturi puternice, rezista pana la -17°C – 18° C. De preferat plantarea acestui arbust in spatii usor protejate, intre cladiri sau zone cu vegetatie persistenta bogata. Intreaga planta este toxica, indeosebi frunzele.

Se pot utiliza sub forma unor garduri vii libere sau tunse, izolat sau in grupuri; in absenta taierii, devine cu timpul un arbust cu o inaltime de cca 3 m. Cateva varietati: “Otto Luyken”, cu flori abundente, atinge doar 1,50 m inaltime si 2 m diametru; “Zabeliana”, este asemanatoare unei salcii cu frunzele sale inguste, nu depaseste 2 m in inaltime, dar se etaleaza pana la 3,50 in latime si ramifica foarte usor dupa tundere. Varietatea “Rotundifolia” infloreste putin, dar are o crestere rapida si compacta, se pot crea garduri vii excelente.

In general Prunus larocerasus este rezistent fata de boli si daunatori, totusi poate fi atacat de ciuperci, mai ales fainare (Sphaerotheca pannosa) in acest caz trebuie taiate ramurile bolnave si tratata intreaga planta cu un fungicid.

Luni, 27 Iulie 2015 12:25

Pin StrobEste un conifer de talie mare, coroana larg piramidala si ramuri flexibile, scoarta neteda. Este decorativ prin frunzisul fin, elegant, verde deschis albastrui. 
Rezista bine la ger, nu suporta seceta. Necesita locuri bine insorite, la umbra se degarniseste. Nu are pretentii mari fata de sol.

Luni, 27 Iulie 2015 12:11

FerigaFeriga este o planta exotica, de o frumusete deosebita. Amplasata oriunde in camera, ea aduce lumina si culoare, dand viata oricarui colt intunecat si ascuns. Feriga este o planta comuna in casele romanilor deoarece este usor de ingrijit si nu necesita o atentie speciala.

Solicita un mediu luminos, dar nu are nevoie de razele soarelui care sa actioneze direct asupra ei deoarece aceasta ii poate deteriora frunzele. Pe de alta parte, si lipsa luminii poate dauna grav – poate duce la moartea plantei; un pamant organic si fertil este cel mai indicat pentru feriga, iar daca exista posibilitatea de drenaj, cu atat mai bine.

Primele fosile de feriga se presupune ca dateaza de acum 360 de milioane de ani. Ele sunt formate dintr-o multitdine de frunze, nu infloresc, si la fel ca si alte plante, ferigile sunt de mai multe tipuri, acestea necesitand metode diferite de ingrijire.

Luni, 27 Iulie 2015 06:32

Euonymus japonicus aureus

 

Denumire stiintifica: Euonymus japonicus aureus

Familie: Celastraceae

Origine: Japonia, China, Estul Asiei

Aspect si prezentare: Planta perena cu crestere arbustiva medie, cu port drept, dezvolta ramuri suple dar viguroase, imbracate cu frunze lucioase, de 4-7 cm lungime, de forma lanceolata si aspect pielos. Euonymus Aureus se distinge fata de varietatea comuna de Euonymys japonicus, prin combinatia de culori intense verde cu galben-auriu a frunzelor.

Conditii de ingrijire/cultivare: Intrucat nu este pretentios la conditiile de mediu din tara noastra, a fost aclimatizat cu succes si il putem admira in multe parcuri sau gradini, fie ca tufe individuale, fie sub forma de gard viu.

Iubeste lumina, care il ajuta sa dezvolte un frunzis foarte frumos, cu culori intense si un galben pronuntat dar se acomodeaza usor si la locatii semiumbrite. Cantitatea de lumina primita influenteaza pozitiv variegatia frunzelor.

Desi rezista atat la arsita cat si la iernile geroase din tara noastra, creste cel mai bine la temperaturi moderate, cuprinse intre 10 si 26 grade Celsius. In zonele cu ierni blande isi pastreaza frunzisul decorativ chiar si in acest anotimp, dar sub limita de minus 15 grade, radacinile risca sa inghete.

Are nevoie de multa apa doar in perioada caniculara, cand o udare la 2-3 zile este necesara pentru mentinerea frumoasa a frunzisului. In restul anului, se va uda saptamanal, exceptie facand iarna cand udarile trebuie reduse foarte mult.

Umiditatea atmosferica este un atu in obtinerea unui frunzis bogat si sanatos, dar Euonymus japonicus se adapteaza cu usurinta si locatiilor cu aer uscat. Va trebui totusi, ca pe perioada verii sa-l stropiti din cand in cand cu apa, pentru a-l feri de atacul paianjenilor rosii.

Nu ridica pretentii in privinta substratului de cultivare, asa ca il puteti planta aproape oriunde in gradina dumneavoastra. Veti fi totusi atenti ca solul sa nu musteasca de apa, pentru a nu-i putrezi radacinile.

Dupa cum nu este pretentios cu substratul in care este cultivat, la fel nu va emite cerinte nici in privinta fertilizarii. In cazuri rare, la exemplarele cultivate in ghivece, se accepta folosirea unor ingrasaminte pentru plante verzi si doar in concentratii slabe, aplicate la interval de cca 3 saptamani.

Inflorirea se produce arareori la plantele cultivate in ghivece, si este nesemnificativa. Florile de culoare alba, sunt mici, au forma stelata si apar la inceputul verii.

Inmultirea se produce cel mai adesea prin separarea tufelor si a puietilor aparuti la radacina. Se mai poate inmulti si prin butasirea lastarilor terminali. Lastarii astfel prelevati se vor planta pe substrat de turba cu adaos de nisip, in conditii controlate de caldura si umiditate. Puietii vor fi transplantati in gradina numai dupa ce formeaza radacini viguroase.

Trucuri si sfaturi speciale: Daca doriti sa-l mentineti sub forma de gard viu, va trebui sa-l tundeti, in fiecare primavara, la nivelul dorit, intrucat, daca este lasat sa creasca necontrolat, Euonymus japonicus

Pagina 1 din 4

 Site created by websyters.com