Miercuri, 15 Iulie 2015 09:48

Brad Argintiu

Abies alba (brad ) este un brad originar din Europa, din Munții Pirinei la nord de Normandia, în est Munții Alpi și Munții Carpați, și în sud până în sudul Italiei și nordul Serbiei, unde s-a integrat alături de apropiatul brad bulgar.

Este un masiv conifer (verde tot timpul) crescând până la 40-50 m (rar 60 m) înălțime cu diametrul trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac măsurat a fost de 68 m înălțime și avea o grosime a trunchiului de 3,8 m. Se întâlnește la altitudini între 300-1700 m (în general peste 500 m), pe munți unde precipitațiile depășesc 1000 mm.

Ramura bradului argintiu

Frunzle sale sunt ca acele aplatizate, 1,8-3 cm lungime și 2 mm lățime cu 0,5 mm grosime, de un verde închis deasupra și cu 2 benzi lungi albe destomate dedesubt. Vârful frunzei este de obicei un pic crenelat. Conurile au o lungime între 9-17cm și 3-4 lățime, cu aproximativ 150-200 de solzi, fiecare solz având bractee ...(???) /exserted bract și 2 semințe înaripate, se dezintegrează când se maturizează spre a elibera semințele.

Bradul argintiu este o componentă importantă a pădurii de brazi argintii din zona calcaroasă Dinaric în vestul Peninsulei Balcanice. Este înrudit de aproape cu bradul bulgar (Abies borisiiregis) în continuare în sud în Peninsula Balcanică și cu bradul sicilian (A. nebrodensis), fiind diferit de aceștia și alți brazi euro-mediteraneeni prin frunzișul răsfirat, cu frunzele împrăștiate în toate direcțiile. Unii botaniști tratează bradul bulgăresc și bradul sicilian ca varietăți ale bradului argintiu ca și A. alba var. acutifolia și respectiv A. alba var. nebrodensis.

Bradul argintiu este prima specie folosită ca pom de Crăciun, dar a fost în mare parte înlocuit cu Bradul Nordmann (care are un frunziș mai dens, mai atractiv), molidul norvegian (mult mai ieftin de crescut) și alte specii. Lemnul este moale și alb, folosit pentru construcție generală și producerea /manufacturarea hârtiei.

 

Read 4214 times Last modified on Joi, 21 Ianuarie 2016 10:49
More in this category: « Arin Negru Buxus »

 Site created by websyters.com